top of page

INKONTINENCIA

Aviva torna - Természetes megoldás inkontinencia esetén

Az inkontinencia leggyakrabban nőknél alakul ki, különböző korban, pl. gyerekszülés után illetve a menopauza idején, a vizelet visszatartásáról gondoskodó medencefenék izomzatának gyengülése következtében, de kialakulhat egyéb okok miatt is, mint pl. folyamatos nagyon gyakori rázkódó, ugráló sportok végzésével is. Jelenleg hazánkban nagyon sokan szenvednek az inkontinencia tüneteitől, gyakran már fiatalon, akár 20 éves kor után is előfordulhat. Nagyon fontos lenne, hogy már ifjú korban átadjuk az információt a fiataloknak az intimzóna torna fontosságáról, jelentőségéről, amivel megelőzhetőek lennének az inkontinencia tüneteinek kialakulása.

Kismamaként mindenképpen érdemes elsajátítani az intimzóna tornát (terhesség alatt és azt követően a nők 30-50 százalékának vannak inkontinens panaszai), hiszen ha rendszeresen végezzük, kapunk egy megfelelően erős, rugalmas izomzatot, ami által könnyebb lehet a szülés, a szülés után pedig gyorsabban regenerálódik a gátizomzat, ami a szexuális együttlétek minőségét is javítja.
 
A túlsúly is jelentős szerepet játszik az inkontinencia kialakulásában, hiszen ezáltal nő a medencefenék izmaira nehezedő nyomás. Életmódváltással érjük el az optimális normál testsúlyt. Étkezzünk egészségesen! A rostban gazdag ételek nyomán elkerülhető a székrekedés, gyorsul az anyagcsere.

 

Az Út az egészséghez - A gyomron át című recepteskönyvemben sok egészséges és ízletes receptet találhatsz hasznos tudnivalókkal kiegészítve.

 

A könyvről bővebben ITT olvashatsz és pdf formátumban megvásárolhatod az oldalon.

 

A mozgásfajták is befolyásolják az inkontinencia kialakulását. Egyes sportok, pl. a séta, a gyaloglás, az úszás, a kerékpározás - erősítik a gátizomzatot, ugyanakkor bizonyos megterhelő, rázkódó, ugráló sporttevékenységek pl. ugráló kötelezés, aerobik, hosszú távú rendszeres kocogás, stb. jelentősen megemelik a nőknél a vizeletcsepegés kialakulásának veszélyét. A medencefenékre gyakorolt nyomás ugyanis hirtelen megnő, amikor a talp a kemény talajra zökken, így különösen magas kockázattal jár a torna, a röplabda és a kosárlabda is.

Igyekezzünk ún. „nőbarát” mozgásfajtákat végezni, amivel nem csak megelőzhető az inkontinencia, hanem helyre is hozható. Ilyenek pl. Aviva torna női gyakorlatai , Jóni intimzóna torna, Jóga, Pilates, stb.
 
A férfiakat leginkább a prosztata mirigy megnagyobbodásából adódóan érinti, melyen a húgycső keresztülhalad, és a megnagyobbodás miatt beszűkül. Ebben az esetben kis mennyiségű, de állandó vizeletszivárgás lép fel, ezért gyakran vizeletcsepegős inkontinenciáról szokás beszélni.

Erre az inkontinencia fajtára az is jellemző, hogy a hólyagban mindig marad vizelet, a hólyag soha nem ürül ki teljesen, ami gyakran gyulladásos állapotok kialakulásához vezet. Ezek a betegek egy része a napközben és éjszaka egyaránt fellépő vizeletvesztés ellenére nem is érzékeli, hogy telített a húgyhólyagja.
 
Az Aviva torna férfi gyakorlatai segítséget nyújthatnak a probléma megoldásához.
 
A székletinkontinencia is ebbe a témakörbe tartozik, amiről aztán végképp nem nagyon szokás beszélni a szégyenérzet miatt, pedig sok esetben előfordul. A megoldás, végbélizom erősítő gyakorlatok végzése, illetve rostban dús étrend a rendszeres széklet elérése érdekében.
 
Természetesen bármilyen ilyen jellegű észrevétellel orvoshoz kell fordulni egyidejűleg, hogy megállapítsa a kiváltó okot, hisz tisztában kell lennünk a probléma eredetével.

bottom of page