top of page
Keresés
  • Szerző képeMargaret

A hormonok a te oldaladon: hormonegyensúly és egészség

Frissítve: 2020. okt. 30.

Bármi is történjék a szervezetünkben, biztosra vehetjük, hogy a hormonoknak, ezeknek a szinte láthatatlan anyagoknak a keze benne van a dologban. Tanácsos jóban lenni velük és barátként kezelni őket, hogy a saját magunk malmára hajtsuk a vizet. Röviden úgy foglalnám össze, hogyha kiegyensúlyozott kapcsolatot ápolsz velük, tehát megteremted a működésükhöz szükséges ideális körülményeket, akkor jól fogod magad érezni a világban, ha viszont az ellenkezője igaz, akkor rengeteg kellemetlenséget fognak neked okozni, amit nyilvánvalóan nem szeretnél. Ezek után nincs is más hátra, mint hogy örök életre szóló barátságot köss velük. Vágjunk is bele!




Barátkozz össze a hormonjaiddal!


A hormonok bár parányiak, a szervezetünk működésére gyakorolt hatásukat semmiképpen sem szabad alábecsülnünk. Észrevétlenül teszik a dolgukat, létezésükről általában tudomást sem veszünk mindaddig, amíg egyensúlyban vannak. Amint azonban ez az egyensúly felborul, olyan mintha a feje tetejére állt volna a világ. Nem is tudjuk hirtelen hova kapjunk, és tanácstalanságunkban hajlamosak vagyunk lokálisan kezelni a problémát egy adott szerv meghibásodásaként ahelyett, hogy az egészből, mint egységből indulnánk ki. A hormonok működésének értelmezéséhez pedig pont erre a holisztikus szemléletre van szükség, ugyanis a hormonrendszer nem kielégítő működésére utaló jelből soha sincs egy, fogalmazhatunk úgyis, hogy jellemzően több helyen is kilóg a lóláb. Ezért is tanácsos nyitva tartanunk a szemünket és figyelni önmagunkat, hiszen rajtunk kívül senki sem tudhatja jobban, mit érzünk.

A hormonok kémiai jeltovábbítók, maga a hormon szó - mily meglepő - görög eredetű és azt jelenti, hogy mozgat, ösztönöz Tehát kiemelkedő kommunikációs szerepet töltenek be a szervezeten belül és mindemellett szoros partnerségben vannak az idegrendszerrel is.

Hihetetlen, de valamennyi létfontosságú szervünk: a vérkeringés és az anyagcsere (szív, máj, vesék, gyomor, bél, tüdő, csontok, izmok, bőr, szövetek, nemi szervek, erek) mind a hormonok parancsainak engedelmeskednek, mint a gyárban a betanított munkások. Ebből a szemszögből megközelítve máris érthetővé válik, hogy miért fontos, hogy a hormonháztartásunk megfelelően működjön, hisz a szervi problémák nagy része a hormonjaink működési zavarai miatt jönnek létre.





Árulkodó jelek


Talán sokak számára köztudott az a tény, hogy a hangulatingadozásainkért a hormonszint változások tehetők felelőssé. Tegyék a kezüket a szívükre hölgyeim és vallják be töredelmesen (legalább önmaguknak), hányszor csattantak fel vitára ingerülten vagy ücsörögtek kedvtelenül az ágy szélén teljes apátiába süllyedve értetlenül a menstruációt megelőző napokon! Hányszor csaptak a homlokukra a vérzés megérkezését követően, hogy hát persze, hogy ezért éreztem magamat így és így.


És ha már így elérkeztünk a menstruáció témájához, nem szabad megfeledkeznünk a rendszertelen ciklusról sem, ugyanis ennek az oka az esetek többségében szintén a hormonrendszer nem megfelelő működésében keresendő. Túl rövid, túl hosszú, túl erős, egyszer megjön, egyszer nem vagy egyáltalán nincs. Variációk egy témára.


Ezért is hatásos az Aviva Módszer többek között a menstruációs panaszok és a hangulatingadozás kezelése esetén, hiszen a tornagyakorlatok lehetőséget biztosítanak a szervezetnek és az endokrin rendszernek arra, hogy beállítsa az egyén számára ideális egyensúlyi állapotot.





De menjünk egy kicsit tovább. Mit szólnátok, ha azt mondanám, hogy az alvászavar, sőt maguk az álmok is a hormonok hatáskörébe tartoznak? Az alvás a pihenést, a szervezet rehabilitációját szolgálja, de mi van akkor, ha pont erre nem kerül sor az éjszaka folyamán, mert ezek a parányi, általunk nem is érzékelhető kis jeltovábbítók nem a megbeszéltek szerint végzik a dolgukat. Ahelyett, hogy kapásból az altatóhoz nyúlnánk, érdemes lenne inkább az egész képet vizsgálni és alaposan a dolgok végére járni.


Nincsenek ötleteid, bármennyire is erőlteted az agyadat, pedig te vagy híresen a legkreatívabb ember otthon, a barátok közt vagy éppen a szakmában? Megfordulna-e valaha a fejedben, hogy a hormonrendszer működésében keresd a hibát? Pedig bizony, ha hiszed, ha nem, a képzelőerő és a hormonok szintén együtt járnak kéz a kézben.


Folytathatnám a sort arról, hogy mi mindenre terjed még ki a hormonok hatásköre, de úgy gondolom, hogy ezek a példák is elégségesek annak bizonyítására, hogy sokkal kifizetődőbb, ha a hormonokat a saját oldalunkra állítjuk, barátként kezeljük őket, segítjük működésüket, és így azok is el tudják látni azokat a funkciókat, amikre meg lettek alkotva.


Amennyiben szeretnéd megtanulni, hogyan segítheted te magad a hormonrendszer működését, és hogyan ösztönözheted szervezetedet az öngyógyításra, szeretettel ajánlom Neked az Aviva Módszer tornagyakorlatait, ami természetes megoldást nyújt mind hölgyek mind urak számára.

186 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page