top of page
Keresés
  • Szerző képeMargaret

Klimax, változókor, menopauza: A hormonok utolsó nagy csatája

Frissítve: 2020. okt. 30.

A változókorba érve – ami nem betegség - a nőknél különböző kellemetlen tünetek, tünetegyüttesek léphetnek fel, melyek enyhítésére, megszüntetésére apró praktikákkal élve megoldást találhatunk. Előbb-utóbb minden nő megtapasztalja ezeket a kellemetlenségeket, ahogyan megéltem őket én is. Célom, hogy segítsek nektek a tünetek csökkentésében és elkerülésében, hogy a lehető legteljesebben és igazi nőként tudjátok megélni ezt az életszakaszt is.



A serdülőkortól a menopauzáig


Nőként számos folyamatot éltem már meg életem során. Az első menstruáció meglepetésszerű élményét, amikor kislányból nagylánnyá váltam. A PMS kellemetlen tüneteit, amikor a mellfeszülés olyan mértékű, hogy még a ruha érintése is fájdalmas. A nagyon görcsös menstruációk kimaradtak az életemből hála az égnek, bár gondolom, ebben nagy szerepe lehetett annak, hogy gyerekkoromtól kezdve rendszeresen és versenyszerűen is sportoltam. Megéltem a nővé válás és a nőiség legszebb pillanatait, amikor boldog voltam, hogy nőnek születtem, hogy gyermeket szülhettem, nevelhettem. Ez a leghatalmasabb csoda, amire még a szülési fájdalmakkal együtt is egy nagyon magasztos, felemelő élményként gondolok vissza a mai napig.



Menopauza: A változás kora


És most megértem én is. Megélem én is a hattyúdalt - ahogy előttem már oly’ sokan - az összes kellemetlen tünetével együtt. Mivel rengeteg hölggyel találkoztam, és találkozom a mai napig munkám során, így nemcsak a saját magam tapasztalatait osztom meg veletek, hanem az övéket is.


Többször hallhattátok már tőlem, hogy az Aviva tornát minden nőnek ismernie kellene. Nem véletlenül mondom, hisz aki megtapasztalta a hormonharmonizáció jótékony hatását, az folyamatosan látogatja az óráimat és szorgalmasan csinálja a gyakorlatsort. A gyakorló órákon a stressz megszűnik, mindenkinek mosolyra húzódik a szája, hisz morcosan nem lehet a zenére mozdulni. Mindemellett még a libidó is nő, így már többször kaptam azt a visszajelzést, hogy a férjek is örülnek, ha feleségeik rendszeresen járnak tornára.


Aviva torna a változókori tünetek enyhítésére, panaszok csökkenésére


Természetes folyamat, vagy mégsem?


A klimax a természeti népeknél, a távol-keleti és a dél-amerikai kultúrákban nem fordul elő, csak nálunk, civilizált, szintetikus életet élő embereknél. Azonban a mi társadalmunkban is csak az elmúlt pár száz évben tesznek róla említést. Hogy lehetséges ez?


A klimaxot sajnálatos módon saját magunk idézzük elő a természetidegen életvitelünkkel.

Hormontartalmú gyógyszereket és szteroidokat szedünk, xenoösztrogéneket tartalmazó vegyszereket és kozmetikumokat használunk, mindemellett pedig „szétstresszeljük” magunkat a rohanó életmódunkkal.



Mi történik szervezetünkben a menopauza során?


A menopauza azt jelenti, hogy megszűnik a rendszeres, havi menstruáció (meno: hónap, pausis: szünet), melyet a hormonháztartásban végbemenő változások idéznek elő. Bár legtöbben az ösztrogén, női hormon szintjének csökkenésére asszociálnak a menstruáció kimaradása kapcsán, a folyamat mégsem ezzel kezdődik. A legelső önleállító ugyanis a sárgatest hormon, a progeszteron, amelynek lecsökkent szintje eleinte ösztrogénfelesleghez vezethet, mivel ez a hormon az ösztrogén ellenfele, ha úgy tetszik, a mérleg másik nyelve. Ekkor a nő még menstruál, de már rövidebbek a ciklusok, mert már nincs tüszőrepedés, tehát kimarad a sárgatest szakasz. Ez a folyamat évekig is eltarthat, és még mielőtt elkezdene csökkenni az ösztrogénszint is, a szervezet még utoljára megpróbál segíteni magán. Mozgósítja a tüszőstimuláló és a luteinizáló hormonokat (LH), amelyeknek az a feladata, hogy még egyszer fokozott ösztrogéntermelésre ösztökéljék a petefészket. Ha ez nem történik meg, csakis ezt követően – sokszor évekre rá – kezd el leállni az ösztrogéntermelés.


A hormonoknak ez a kétségbeesett csatája okozza a klimax során felmerülő kellemetlen tüneteket: hőhullámok, éjszakai verejtékezés, rendszertelen vérzés, levertség, hangulatingadozások, aggodalmaskodás, álmatlanság, heves szívdobogás, súlygyarapodás, hajhullás, libidó csökkenése. A tünetek intenzitása a hormonok ingadozásának mértékétől függ, illetve attól, hogy ez az ingadozás mennyire hat ki a többi szervet és folyamatot működtető hormonok munkájára.


Ne csak átvészeld a változókort, érezd is jól magad!

A természet szerencsére különféle megoldásokat adott a kezünkbe, melyeket érdemes kipróbálni, hiszen mindenkinek más-más praktika alkalmazása hozhatja meg az enyhülést.



Táplálkozás - Mit érdemes fogyasztani?


Jamgyökér (édesburgonya)

Fitoterápiás kutatások a gyökerében kimutatták a diosgenint, a progeszteron nevű női nemi hormon egyik előanyagát.


Fitoösztrogén tartalmú élelmiszerek

Építsünk be étrendünkbe lehetőleg minél többet az alábbi élelmiszerek közül: bab, lencse, borsó, csicseriborsó, lucernacsíra, szilva, dinnye, gránátalma, brokkoli, cukkini, karfiol, diófélék, rozs, lenmag, napraforgómag.


Gyógynövények

Íme néhány gyógynövény, melyek fogyasztásával csökkenthetők a tünetek : cickafark, palástfű, pásztortáska, orvosi zsálya, szúrós gyöngyajak, komló, orbáncfű, poloskafű.


Gyógynövényekkel a változókori panaszok ellen


Rendszeres testmozgás


A menopauza időszaka súlygyarapodással és lelassult anyagcserével is együtt járhat, ezért mindenképpen érdemes rendszeres testmozgást végeznünk – és nemcsak ebben az életszakaszban. A változókori tünetek megjelenését fogjuk fel úgy, egy jó indokot a mozgás elkezdésére. A befektetett energia ugyanis sokszorosan megtérül, nem csak testsúlyunk csökkenhet, hanem még izmosabbak, formásabbak is lehetünk, ebben a korban ugyanis hajlamosak vagyunk veszíteni az izomtömegükből.



A nőiség nem korfüggő


Az Aviva női hormontorna nem csak formál, de a súlykontroll mellett a természetes hormonegyensúlyt is igyekszik megteremteni. A tornát rendszeresen, heti 2-3 alkalommal végzők körében ritkábban lép fel depresszió, nagyobb a stressztűrő képességük, életminőségük lényegesen jobb. A mozgás csökkenti a törések és a csontritkulás kockázatát is. Továbbá jó hatással van a libidóra, a hüvelyszárazságra és a szexuális együttlétek minőségére. A kiegyensúlyozott párkapcsolat megtartása érdekében, nagyon fontos, hogy a libidó minél kevésbé csökkenjen, hiszen a férfiaknak ebben a korban még mindig igényük van a rendszeres szexuális együttlétekre. Az Aviva torna gyakorlatait végezve az együttlétek minősége fenntartható a párod megtartható :)

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page