top of page
Keresés
  • Szerző képeMargaret

A menstruációs ciklus szabályozása természetes módon

Nőként már egészen a pubertás kortól kezdve különböző menstruációs zavarokkal szembesülhetünk: erős és rendszertelen vérzés, kimaradó menstruáció, alhasi görcsök és még sorolhatnám. Ezek a kellemetlenségek akár a változókorig is elkísérhetnek minket, ami akárhogyan is nézzük cirka 30-40 év. Hány ciklust is jelent ez összesen? Rátok bízom a fejszámolást.


Aviva Steiner azzal a céllal fejlesztette ki az Aviva Módszer tornagyakorlatait, hogy a nők a saját kezükbe vehessék a menstruációs ciklusuk irányítását, és ők maguk dönthessenek a babavállalás kérdéséről. Több évtizednyi kísérletezés eredményeképpen született meg az a 18 gyakorlatból álló mozdulatsor, amely mára már messze túlhaladta az alkotó eredeti célkitűzését, hiszen a torna nem csak a ciklus szabályozásában segít, hanem a női hormonrendszer ideális működését is támogatja.


Menstruációs ciklus szabályozása természetes módon

Forrás: <a href='https://www.freepik.com/photos/calendar'>Calendar photo created by freepik - www.freepik.com</a>A női hormonális egyensúlyt számos külső és belső hatás éri nap mint nap, melyek a menstruációs ciklust is befolyásolhatják: menstruációt hozhatnak, vagy épp ellenkezőleg, megszüntethetik azt. Számos nő esetében vérzést hozhat a hirtelen megrázkódtatás, a stressz, a folyamatos rázkódással járó mozgásfajták (aerobik), fizikai megerőltetés illetve bizonyos gyógynövényekből készített főzetek is. Ugyanakkor egyes fogyókúrák és életmódbeli szokások, az alultápláltság, a félelem érzet és a túlhajszoltság a menstruáció elmaradását eredményezhetik.


Mit nevezünk menstruációs ciklusnak?


A menstruációs ciklus a fogamzóképes korú nők testében végbemenő természetes folyamat, ami lehetővé teszi a szaporodást, a fogantatást. A havi ciklus során a méh falát borító nyálkahártya megvastagszik, hogy felkészítse a méhet egy lehetséges várandóságra, azaz az embrió befogadására. Ha a megtermékenyülés elmarad, a női nemi hormonok szintje elkezd csökkenni. Az ösztrogén és a progeszteron hormon alacsony szintje azt üzeni a test számára, hogy a beágyazódás hiányában leválhat a méhnyálkahártya és megkezdődhet a menstruáció.


Az orvosok véleménye megegyezik abban, hogy az egészséges ciklus havi rendszerességű, 21-34 napos, tehát átlagban 28 napos havi ciklusról beszélhetünk. Mindazonáltal szeretném nyomatékosítani, hogy a hangsúly a rendszerességen, illetve a rendszeresen ismétlődő sémákon van, ami azt jelenti, hogy semmiképp ne vegyük a 28 napot szentírásnak, hiszen ez szinte kizárólag a fogamzásgátló tabletták által mesterségesen beállított ciklus esetében érvényes. A női (és az emberi) test ennél lényegesen sokszínűbb.


Mi a menstruáció?


Menstruációnak a havi vérzést nevezzük, melynek során a szervezet megszabadul az elmúlt hónap során felépített/megvastagodott méhnyálkahártyától. A menstruációs vér jellemzően bíborvörös színű, 4-6 napig tart, és a vérzést nem kíséri fájdalom.


Mit árul el a havi ciklus az egészségünkről?


Az Amerikai Nőgyógyászati és Szülészeti Akadémia szerint a menstruáció akár életjelként is felfogható, tehát a vérképekhez és a hormontesztekhez hasonlóan a havi ciklus is fontos információkat nyújthat az egészségi állapotunkról. A ciklus esetében vizsgálható illetve megfigyelhető a vérzés hossza, rendszeressége, intenzitása, színe és konzisztenciája.


Fontos, hogy felfigyeljünk a ciklusban végbemenő bármilyen drámai változásra.

Ezen kívül a 21 napnál rövidebb vagy 34 napnál hosszabb ciklust, a rendszertelen illetve erős vérzéssel, görcsökkel együtt járó menzeszt is okozhatja a hormonháztartás felborulása, aminek minél előbb érdemes a végére járni. Ez természetesen nem szabad, hogy megálljon a tünetek kezelésénél, a megoldáshoz le kell ásni egészen a probléma gyökeréig.<a href='https://www.freepik.com/photos/woman'>Woman photo created by freepik - www.freepik.com</a>A ciklus nyomon követése


Fontos, hogy tisztában legyünk a saját ciklusunkkal, és hogy valamilyen módon nyomon kövessük azt. Ez nemcsak a teendőink tervezésében nyújt számunkra segítséget, de a ciklusban bekövetkező esetleges változások rögzítését is lehetővé teszi. Egy naptár például rendkívül hasznos lehet munkáink, szabadidős tevékenységeink, vagy a párunkkal együtt töltött idő megtervezésében is. Ezen felül a naptár rengeteg nő számára a természetes fogamzásgátlás elengedhetetlen kelléke, vagy ellenkezező esetben, a tudatos babatervezés során alkalmazott praktikák egyike.


Ma már sokféle mobilalkalmazás is segít minket, nőket a ciklusunk nyomon követésében (ilyen például a Flo és a Clue), melyek lehetővé teszik, hogy ne csak magát a vérzés dátumát jegyezzük fel, hanem akár az energiaszintünkre, a hangulatunkra, az étvágyunkra vagy a libidónkra vonatkozó megjegyzéseket is megadhatunk. A bevitt adatok alapján különböző motívumokat figyelhetünk meg, ezáltal alaposabban megismerhetjük saját működésünket is.


Hogyan segítenek az Aviva Módszer gyakorlatai a ciklus szabályozásában?


Az Aviva Módszer tornagyakorlatai stimulálják a belső elválasztású mirigyeket, ezáltal természetes módon segítik a szervezetet az ideális hormonális egyensúly kialakításában. Ez a folyamat többek között érinti a HPG tengelyt (hypothalamus-hipofizis-gonad) is, ami a hipotalamusz, az agyalapi mirigy (FSH és LH termelés) és a nemi mirigyek (a petefészekben termelődik az ösztrogén és a progeszteron) egysége, amely a női szaporító funkciókért, a menstruációs ciklusért és a havi vérzésért is felelős.


A tornagyakorlatok az alábbi problémák esetén segíthetnek a havi ciklus rendezésében:

· rendszertelen ciklus (21 napnál rövidebb ill. 34 napnál hosszabb, nem jön meg havi rendszerességgel a menzesz)

· elmaradt menstruáció (amenorrhea pl. a fogamzásgátló tabletta elhagyását követően)

· a menstruáció és a ciklus napjainak csökkentése/meghosszabbítása

· késik a menstruáció (pár napot)

· a menstruáció beütemezése adott napra (pl. ne essen hétvégére)

· erős vérzés

· barnás folyás (barnázás) a menzesz előtt/után/két menzesz között

· menstruációs görcsök enyhítése illetve megszüntetése

Végezetül pedig engedd meg, hogy feltegyek Neked néhány kérdést:


1. Előre rettegsz azoktól a bizonyos napoktól az elviselhetetlen fájdalom miatt?

2. Eleged van abból, hogy képtelen vagy bármilyen programot betervezni, mert tudod, hogy simán előfordulhat, hogy korábban/később jön meg a menstruációd?

3. Túl fiatalnak tartod magad ahhoz, hogy ne legyen mensid?

4. Úgy gondolod, hogy a havi vérzés az egészséges női lét velejárója?

5. Hiszel abban, hogy kell lennie más módszernek is a fogamzásgátló tablettán kívül, amellyel szabályozni lehet a ciklust?


Ha bármelyik fenti kérdésre IGEN-nel válaszoltál, akkor nagyon örülök, hogy itt vagy és olvasod a soraimat.


Szeretném, ha tudnád, hogy Te is egyike lehetsz azoknak a nőknek, akik a kezükbe vették a testük irányítását, és sikeresen alkalmazták az Aviva Módszert a havi ciklusuk rendezésére.

Ha kíváncsi vagy és úgy döntesz, hogy adsz magadnak egy esélyt, hogy kipróbáld, mire képes a tested, keress bátran telefonon vagy e-mailben, és előre egyeztetett időpontban megbeszéljük, milyen személyre szabott tervet javaslok Neked a ciklusod rendezésével kapcsolatban.


Telefonszám: 20-9626196

E-mail: margaret.aviva@gmail.com

1 262 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page