top of page
Keresés
  • Szerző képeMargaret

Ha nem tudsz lefogyni - Makacs túlsúly és hormonzavarok

Frissítve: 2020. okt. 30.

A legtöbb nő pontosan tudja, hogy lefogyni korántsem egyszerű. Sokan évek óta küzdenek, hogy megszabaduljanak a súlyfeleslegtől különböző diétákat követve - eredmény nélkül. Ha sikerül is leadni pár kilót, sokszor kiderül, hogy a fogyás csupán átmeneti, a kemény munkával ledolgozott súlyfelesleg ismét ránk pattan, és kezdhetjük az egészet elölről. De mi is az oka a makacs túlsúlynak, és mi lehet a tartós megoldás a fogyásra?


Széles körben elterjedt az a tévhit, miszerint fogyni csak úgy lehet, ha csökkentjük a napi bevitt kalóriák mennyiségét. Nagyon logikusnak tűnik, de a helyzet korántsem ennyire egyszerű. A női test ennél sokkal bonyolultabb szerkezet, és számos oka lehet annak, hogy úgy érezzük, szervezetünk nem úgy reagál, ahogyan mi azt elvárnánk tőle, és a fogyás nem indul be.Mi a probléma a kalóriák számolgatásával?


A kalóriatáblázatokra és napi maximális 1200-1500 kcal-t nem meghaladó energiabevitelre épülő, szigorú étkezési-fogyási rendszer ma már meglehetősen idejétmúlt. A napi ajánlott mennyiségek egész egyszerűen nem veszik figyelembe sem a fizikai aktivitást, sem az életkort, sok más környezeti feltételről már nem is beszélve. A számok rendszere mindössze arra jó, hogy korlátokat alakítson ki bennünk, azt pedig pontosan tudjuk, hogy a korlátozások stresszhelyzetet teremtenek. Minden nap szorgosan számolgatod az étkezéseid során bevitt kalóriákat, és egyszer csak azon kapod magad, hogy gyakorlatilag az egész napod erről szól. És akkor még nem beszéltünk a kalóriák minőségéről, hiszen korántsem mindegy, hogy a szükséges energiát egy hamburgerből, csokitortából vagy éppen lazacos salátából nyerjük ki.


Mi történik a testünkben, ha fogyókúrázunk?


A fogyókúra során jellemzően lecsökken a bevitt táplálék és a kalóriák mennyisége is. Ilyenkor beérjük egy almával reggelire, ebédre különböző porokból készült italokat szürcsölünk, vagy nemes egyszerűséggel kihagyunk egy adott étkezést. Ekkor valójában azt az üzenetet küldjük a szervezetünk felé, hogy veszélyben van, hiszen úgy tűnik, nem áll rendelkezésre elegendő táplálék. Ekkor stresszhelyzet áll elő, és bekapcsol a túlélés. Lelassul az anyagcsere, és a szervezet egyre inkább a létszükségletű funkciók működésének ellátására koncentrál. Ez a magyarázat a fáradtságra, az enerváltság érzésére, az idegességre és a csökkent koncentrációra is. Szélsőséges fogyókúra esetén a szaporító szervek működési funkciói is háttérbe szorulnak, ezért ilyenkor könnyen előfordulhatnak termékenységi problémák illetve különböző menstruációs zavarok is.Amikor a szervezet nem jut hozzá az optimális működéshez szükséges üzemanyaghoz (tápanyagok), elkezdi felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat. Ha arra gondolnál, hogy rögtön megnyitja a zsírraktárakat, akkor tévedsz. Első körben, a májban és az izmokban elraktározott glikogénből nyer energiát a szervezet, majd következő lépcsőben az izmokban raktározott fehérjéket kezdi el felhasználni. Ebből következik, hogy az első leadott kilókban egy csepp zsír sincs. Sok nőnek sikerül is túljutni ezen a kezdeti szakaszon, de ezután a mérleg nyelve nem mozdul egy dekát sem annak ellenére, hogy úgy érzed, minden tőled telhetőt megtettettél. Végső elkeseredésedben pedig feladod, és a leadott kilók ismét szépen visszapattannak, és a fáradság kárba vész.


A leggyakoribb okok, amelyek akadályozzák a fogyást


Sok nő esetében a súlyfelesleg hormonális egyensúlytalanságra vezethető vissza, ezért ha sikerül visszaállítani a hormonegyensúlyt, már jó úton vagyunk. Semmiképp sem szabad megfeledkezni arról, hogy a jó munkához idő kell, ezért legyünk türelemmel, és adjunk időt a szervezetünknek a regenerálódásra és az alkalmazkodásra.


Nézzük meg, mik lehetnek azok az okok, amelyek megakadályozhatnak minket a fogyásban:


1. Hosszú ideje diétázol, a szervezeted éhezik, ezáltal folyamatos stressz alatt van (túlélő üzemmód), nem bízik abban, hogy elegendő mennyiségű tápanyaghoz jut a jövőben, ezért tartalékolja az energiaforrásokat, így a felhalmozott zsírt is.


2. Hosszú ideje stresszes állapotban vagy (fogyókúra/fizikai megterhelés/érzelmi okok), és a mellékveséid több kortizolt termelnek, ami szintén súlygyarapodáshoz vezet.


3. A méreganyagok felhalmozódtak a szervezetedben, amiket a test a zsírszövetekben raktároz el, és saját védelmed érdekében, nem hajlandó ezektől megszabadulni.


4. Gyógyszereket szedsz, amik megzavarják a test hormonális egyensúlyát (a fogamzásgátlók is ilyenek).


5. Nem megfelelően működik a pajzsmirigyed, és lelassult az anyagcseréd.


6. Gond van a felszívódással és a bélflórával, a rossz baktériumok túlsúlyba kerültek a jókkal szemben.


7. Az anyagcsere lelassulása törvényszerű az életkor előrehaladtával, ami megnehezíti a fogyást.

Ha az endokrin rendszer működése optimális, normális az anyagcserénk, az étvágyunk, tele vagyunk energiával, jól alszunk, és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Ha tartósan szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegtől, és szeretnéd megtudni, mi áll a hormonális problémáid hátterében, keress bátran. margaret.aviva@gmail.com

511 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page