top of page
Keresés
  • Szerző képeMargaret

A sárgabarackmag szerepe a betegségmegelőzésben

Frissítve: 2020. okt. 30.

Úgy gondoltam, hogy a mai posztban a nagy ellentmondásokat kiváltó B17-vitaminnal kapcsolatban osztok meg pár gondolatot, ha már ilyen jó volt a sárgabarack termés az idei, 2019-es évben.


A B17-vitamint, más néven amigdalint először a mandula magjából állították elő (amigdalé, ἀμυγδάλη görögül mandulát jelent), de megtalálható a sárgabarack, feketecseresznye, birs és sok más növény magjában és levelében is.A megelőzés a legjobb orvosság


Emlékezzünk csak vissza, gyermekkorunkban ettük a sárgabarackot, a magját pedig megtörtük, és mint csemegét csipegettük. Gondolom, akinek van kertje, saját fája, ma is megteszi, vagy legalább is szeretném hinni, hogy igen. Akkoriban nem tudományosan magyarázták a dolgokat, hanem az ősi, népi tudást adták tovább egymásnak a nemzedékek, a tapasztalat így szállt aztán generációról generációra. Arra is emlékszem, hogy többször elhangzott a felnőttek szájából, hogy 10-15 szemnél ne együnk többet, mert előfordulhat kellemetlen érzés a gyomorban, és elálmosodhatunk, viszont nyugodtan együnk, mert így kevesebbszer leszünk betegek. Ennyi volt a tudomány, és betartottuk. Keserű volt, de valami nagyon kellemes íz is társult hozzá. Játszottunk a szabadban, és ha nem volt kedvünk a házba menni, de csipegettünk volna valamit, megtörtünk pár szemet és szaladtunk tovább.


A hunzák és a sárgabarackmag


A Hunzák a Himalája hegyei között, nehezen megközelíthető, hágókkal határolt zárt völgyekben élnek Kína, Tádzsikisztán és Pakisztán határán. Átlagosan az egyik leghosszabb életkort megélő népcsoport jelenleg a Földön.


A ’60-as években a hivatalosan szemorvosként praktizáló Dr. Allen E. Banik és társa, Reneé Taylor könyveket jelentettek meg kutatóútjukról: ’A hunzák földjén’ címmel (Hunza Land. Whitehorn Publishing Co., 1960) és a ’Long Suppressed Hunza health secrets for long life and happiness (New York: Award Books. 1964) címmel.Terepkutatók megfigyelték, hogy a civilizációs betegségek, mint például a magas vérnyomás, koleszterin szint, ízületi problémák vagy a rák előfordulása a hunzák körében elenyésző, ritkaság számba megy. Kivételesen magas életkort élnek meg, és mindezt egészségben.


Nézzük csak meg közelebbről mi is ennek az oka!

  • Zömében friss zöldséget, gyümölcsöt, azok szárított magjait, elenyésző mennyiségű húst, tej tejterméket fogyasztanak. Az alapanyagokat leginkább nyersen viszik be a szervezetükbe, így azok aktív tápanyagaihoz hozzájuthatnak. Nem használnak cukrot, sót és adalékanyagokat.

  • egész évben, a friss, vagy a napon szárított sárgabarackot fogyasztanak, plusz annak a magját is.

  • ivóvizük hegyi patakokból, forrásokból származik nagyrészt, ami tele van kioldott ásványi anyagokkal

  • naponta 7-8 órát friss levegőn töltenek, keményen dolgoznak, mozognak.


A mérték az érték


A hunzák étrendje tehát különösen gazdag B17-et tartalmazó élelmiszerekben, amilyen a köles, a hajdina és a sárgabarack is. Hagyományos sárgabarack ültetvényesek, akik elmondásuk szerint 200-szor több B17-et fogyasztanak, mint a nyugati emberek (ez körülbelül 30-50 mag naponta). Egy sárgabarack mag csak mintegy fél milligramm cianidot tartalmaz. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a 0,5-3,5 mg/kg már végzetes lehet, ami azt jelenti, hogy egy felnőttnek nagyjából 80-560 keserű sárgabarack magot kellene elfogyasztania ahhoz, hogy halálos legyen számára. Ennyit nyilván nem eszik senki, (nagyon keserű) így megállapítható, hogy nem esünk túlzásba, a jótékony hatását viszont ki kellene használni, ha már a természet megajándékozott bennünket ezzel a finomsággal. Úgy, olyan mennyiségben, mint az elején említettem, amit a nagyszüleimtől hallottam, és amilyen mennyiségben a hunzák is fogyasztják.A sárgabarack édes, ízletes és tápláló gyümölcs, hasznos mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat (pl. a látás vitaminjaként ismert A-vitamin, 8 féle B-vitamin vagy C-vitamin). Magja szintén tartalmaz fontos vitaminokat, (A; C) ásványokat, (magnézium, vas, kálium, foszfor), B17-et, rostokat, telítetlen zsírsavakat, melyek segítik a szervezet egészséges működését. Szintén a B-vitamin csoporthoz kapcsolódó összetevője az a B15-vitamin, mely kapcsán úgy találták, hogy növeli a sejtek oxigénellátását, valamint segíthet a felesleges salakanyagok eltávolításában.


Az amigdalin a sárgabarackmagon kívül különböző mennyiségekben megtalálható a szilva, a körte, az őszibarack, a nektarin, a cseresznye, az alma magjában. lenmagban, tökmagban, kölesben, hajdinában, diófélékben (kesudió, makadám dió, keserű mandula), az erdei bogyós gyümölcsökben (szeder, eper, málna ribizli, áfonya), bambusz és lucerna hajtásaiban, a lucerna, az eukaliptusz levelében, babfélékben (vesebab, limabab, csicseriborsó).


A saját tapasztalatnál nincs jobb


Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért pont erről a témáról írok, hisz mozgással foglalkozom, jógát, Aviva tornát, és gátizom erősítő tornát oktatok, ezen kívül pedig táplálkozási tanácsadással is, közel húsz éve. A jól sikerült sárgabaracktermés kapcsán jutott eszembe a sárgabarack mag, ami hogyha keserű, bizonyára magas B17 tartalma is van. 13 évvel ezelőtt többek között ennek segítségével sikerült a szervezetemnek legyőzni a méhnyakrákot. Nyilván sok összetevője van a történetemnek, de a B17 is a gyógyító szerek között szerepelt a terápiám során a rengeteg friss zöldség, gyümölcs, búzafűlé és sok más mellett.

A receptes könyvem is ennek hatására született meg (Út az egészséghez - a gyomron át), melyben a sok ízletes és egészséges recept mellett megírtam a történetemet is.


Úgy gondolom, hogy elsősorban mindig a betegségmegelőzésre kell, hogy fektessük a hangsúlyt, de ha már felmerült a probléma, szerencsére akkor is válogathatunk a természet tárházának "csodaszerei" közül, és ezek megfelelő használatával, elhatározással és kitartással nagyban segíthetjük a szervezetünket az öngyógyításban. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a B17 jótékony hatása tudományosan nem bizonyított, a bejegyzésemben a saját tapasztalatomat osztottam meg. Források:

http://hu.womanadvicesforlife.info/vitamin-b17_default.htm#goto

http://b17-vitamin.barackmag.com/b17-vitamin/

8 280 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

1 Comment


V-Mucsi Eszter Estilla
V-Mucsi Eszter Estilla
Dec 18, 2022

A vállamon volt egy jól látható zsírdaganat, ami elég gyorsan nőtt, eltávolították, de kiújult. Barackmag rendszeres fogyasztásának hatására jól láthatóan csökkent a mérete...

Like
bottom of page